Piharemontti - Paljonko piharemontti maksaa?
Suunnitteletko piharemonttia? Paljonko piharemontti oikein maksaa ja mitä kaikkea siihen oikein kuuluu? Tässä artikkelissa kerron mitä piharemontti ja sen eri osa-alueet voivat maksaa.
Piharemontin hinta
Piharemontin hinta ja sisältö vaihtelevat suuresti riippuen useista eri tekijöistä, kuten pihan koosta, materiaalivalinnoista, halutuista ominaisuuksista ja työn laajuudesta. Yleisesti ottaen piharemontin hinta voi vaihdella muutamasta tuhannesta eurosta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.
Seuraavassa diagrammissa olen pyrkinyt jakamaan piharemontin kokonaiskustannukset prosentuaalisesti suunnittelusta valmiiseen pihaan. Kaavio on viitteellinen ja voi vaihdella kohteiden mukaan.
Piharemontin eri osa-alueet ja niiden mahdolliset kustannukset
Pihasuunnittelu
Piharemontin ensimmäinen vaihe on suunnittelu. Ammattitaitoinen pihasuunnittelija on arvokas kumppani piharemontin toteuttamisessa ja auttaa sinua saavuttamaan juuri sellaisen pihan kuin olet toivonut. Pihasuunnittelija osaa valita sinun toiveisiin ja budjettiin sopivat ratkaisut. Lue blogikirjoitukseni pihasuunnittelusta ja hinnoittelusta ➝
Maarakennustyöt
Raivaustyöt ja työmaan valmistelu: vanhan kasvillisuuden poisto ja tarvittavat valmistelutyöt
Maanmuokkaus mahdollinen maan kaivuu ja poisvienti, alueen pohjamaahan sopivat uudet rakennekerrokset ja perustukset tai uudet kasvualustat
Johdot suojaputkien asentaminen tai salaojat
Maarakennustyöt ovat suurin osa pihanremontin kokonaishinnasta. Kokonaishinta riippuu alueen koosta, rakenteiden määrästä ja valittujen materiaalien laadusta. Toki voi olla mahdollista, että pihalla on jo hyvät rakennekerrokset tai pohjamaa. Kokemukseni mukaan maarakennustyöt ovat noin 35 % piharemontin kokonaiskustannuksista.
Päällysteet
Kulkuväylät: asfaltti, murskeet, kiveykset, laatat, muurit
Oleskelualueet: puuterassit, kiveykset, laatat
Päällysteet ovat pihan näkyvin osuus, ne vaikuttavat visuaaliseen ilmeeseen sekä käytettävyyteen ja kestävyyteen. Hinta vaihtelee valitusta materiaalista, käytettävästä määrästä ja asennusmenetelmästä. Esimerkiksi terassilaudan voi asentaa pinta-asennuksena suoraan runkoon tai niin, että ruuvit ovat piilokiinnityksellä. Tällöin kustannukset ovat suuremmat. Yleensä päällysteet voivat edustaa noin 15-20 % piharemontin kokonaiskustannuksista.
Valaistus
Sähkösuunnittelu: pihasuunnittelija suunnittelee pihavalaistuksen pihallesi, mutta kytkentään tarvitaan sähkösuunnitelma
Ulkovalaistuksen asentaminen kulkureiteille, terasseille ja istutuksille valaistuksen asentaminen
Urakoitsijalla ei yleensä ole omaa sähkömiestä vaan tämä yleensä hankitaan erikseen ja laskutetaan toteutuneiden tuntien perusteella.
Ulkovalaistus luo tunnelmaa ja turvallisuutta pihallesi. Hinta riippuu valittujen valaisimien valaistustyypistä, energiatehokkuudesta ja määrästä. Ulkovalaistuksen kustannukset voivat vaihdella sadoista euroista tuhansiin euroihin. Kun budjetoit valaistusta, on siihen hyvä varata noin 15 % kokonaiskustannuksista.
Kasvillisuus ja istutukset
Uudet istutukset: uusien pensaiden, perennojen ja puiden hankinta ja istutus
Nurmikko, niitty tai kuntta: istutus tai kylvö, maanmuokkaus
Tuenta ja suojaus
Lannoitus
Hinta riippuu valituista kasveista ja niiden määrästä. Kustannuksiin vaikuttaa kasvilajit ja niistä saatavat taimikoot sekä määrä. Kasvillisuuden budjetointi on noin 10-15 % kokonaiskustannuksesta.
Yksityiskohdat ja viimeistely
Koristeet ja pienet elementit: koristeiden, kivien, istutusalustojen ja muiden yksityiskohtien lisääminen
Rakennukset kuten ulkovarasto, saunamökki, kasvihuone tai vaikkapa halkoliiteri
Kierrätys: jätekatokset, kompostori
Katokset: pergolan tai paviljongin rakentaminen
Ulkoaltaat: uima-allas, poreallas tai palju
Ulkokuntosali: salivälineet ja alustat
Pihakalusteet
Näiden yksityiskohtien kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen siitä, mitä päätät sisällyttää piharemonttiisi ja millaisia ratkaisuja käytät.
Olipa piharemonttisi pieni tai suuri, huolellinen suunnittelu ja toteutus tekevät siitä unelman, jossa on ilo viettää aikaa ympäri vuoden. Onkin suositeltavaa pyytää tarjouksia useilta eri urakoitsijoilta, jotta saat paremman käsityksen remontin todellisesta hinnasta. Lisäksi on aina hyvä sopia etukäteen remontin hintaan liittyvistä yksityiskohdista, kuten maksuehdoista ja lisätöiden hinnoista.